salad, food, italian-2068220.jpg

Meer eten, toch afvallen

Het klinkt voor de een als een droom en voor de ander kan het een vloek zijn… Veel eten en toch niet zwaarder worden. Heb je moeite met afvallen en ieder dieet op aarde al geprobeerd? Dan gaat dit in tegen alles wat je die hele periode hebt gehoord. Ben je aan het bulken om spiermassa aan te komen, maar kom je geen gram aan? Dan weet je hoe frustrerend het kan zijn om al die uren in de gym niet terug te zien op de weegschaal. Hoewel beide scenario’s klinken als het tegenovergestelde van elkaar, hebben ze meer gemeen dan je misschien denkt.

Meer eten dan je gewend bent. Daar moeten we gelijk een kanttekening bij geven. Want je kunt uiteraard niet alles opeten en resultaat verwachten. We gaan er hierbij van uit van gezonde voeding, bijvoorbeeld voeding uit de Schijf van Vijf. En ja, de kans is groot dat je wat moet aanpassen aan je voeding. Want je kunt geen verandering verwachten als je blijft doen wat je doet.

Afvallen, aankomen of op gewicht blijven… In de basis is het een simpele rekensom. Als je weet wat je op een dag verbrandt, weet je wat jouw lichaam nodig heeft. De hoeveelheid die je op een dag verbrandt heet je basaal metabolisme (BMR). Wil je afvallen? Dan kun je zorgen dat er minder brandstof ingaat dan je verbrandt. Maar doe dit met mate. Want een te groot verschil tussen je inname en behoefte is niet vol te houden op de lange termijn.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *