Spaar tijd uit tijdens jouw workout!

Als je wel eens in een sportschool komt, dan ken je ze wel. De gymrats. Mensen die niet weg te slaan lijken. Of het nou ouderen zijn die tussen de kopjes koffie door van apparaat naar apparaat struinen. En de enthousiaste studenten die elkaar luidkeels aanmoedigen om nog een paar herhalingen extra te pakken. Maar waar doe je goed aan? Heb je inderdaad meer dan een uur nodig om te sporten? Of kan het ook in kortere tijd?

Kijk je naar een doorsnee training, dan komen daar altijd een paar elementen vast in terug. Een warming up zorgt er voor dat je fysiek en mentaal klaar bent om te trainen. Tijdens dit deel van je training zorg je er voor dat je hartslag omhoog gaat en je spieren op de juiste spanning en flexibiliteit komen. De duur van de warming up hangt deels af van je eigen fitheid en fysieke gestel.

De meeste tijd is te winnen in de kern van je training. In veel gevallen wordt er tussen de sets oefeningen rust voorgeschreven. En die rust is belangrijk! Maar… De meeste mensen pakken in de rust de tijd voor een praatje of een blik op de telefoon. Een minuut wordt 3 minuten en zowel de intensiteit en kwaliteit gaan achteruit.

Supersets, circuittraining en AMRAP

Om tijd te winnen, kun je voor een van deze trainingsvormen kiezen. Let er wel op dat hiermee dus de intensiteit van je training omhoog gaat. Dit is niet erg. Je moet het alleen fijn vinden en fysiek aan kunnen. Met supersets kun je de intensiteit nog enigszins gematigd houden. Supersets zijn twee of drie oefeningen die je zonder pauze uitvoert. Dit kun je doen met verschillende spiergroepen, maar ook met dezelfde. Tussen de verschillende sets hoef je niet per se rust te houden, zeker niet als het om verschillende spiergroepen gaat. Supersets zijn ook goed uit te voeren als je in een twee- of drietal traint.

Met een circuittraining kun je een mooie combinatie van verschillende oefeningen achter elkaar plakken. Eigenlijk kun je een circuittraining zien als een uitgebreidere vorm van supersets. Circuittraining is ook de perfecte trainingsvorm waar je een cardio-element kunt toevoegen. Dit kan ook weer winst betekenen aan het eind van je training. Het enige nadeel van circuittraining is dat je vaak wat meer materiaal en ruimte nodig hebt.

Voor echt flink wat pit kun je jouw supersets of circuittraining onder tijdsdruk uitvoeren. Door je oefeningen zo snel mogelijk (for time), of zoveel mogelijk ronden in bepaalde tijd (as many repetitions as possible, AMPRAP) uit te voeren gaat je hartslag flink omhoog. Gevaarlijk is wel dat je techniek vaak leidt onder tijdsdruk.

Tijd winnen bepaal je zelf

Hoe lang je nodig hebt voor je training heb je dus helemaal zelf in de hand. Daarnaast hangt de tijd ook af van je herstel tussen trainingen, voeding en trainingservaring. Hoe intensiever je training, hoe korter de training kan duren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *